Jacques Lassaigne - pictori pe care i-am cunoscut
Értékelés
5/5

Jacques Lassaigne - pictori pe care i-am cunoscut

7,50 RON

Fizetési pénznem választása

Autor: Jaques Lassaigne
Subtitlu:
Prefața: Radu Varia
Traducere:  Radu Varia
Coperta:
Editura: Meridiane
Anul: 1969
Colecția: Biblioteca de artă
ISBN:
Stare: Bună
Coperta: Soft cover
Foto, grafică: alb-negru
Pagini: 300

Termék elérhetősége: Csak 1 maradt készleten

A vásárlás biztonsága 100%-ban garantált

0 Shares

Jacques Lassaigne – pictori pe care i-am cunoscut

Unele dintre simpatiile faţă de trecut te pot întoarce în timp ca pentru unul dintre concertele brandenburgice. Un colţ mai noduros al prezentului te poate expedia într-o clipă către eleganţa trecutului.

Dacă o simfonie compusă de Berlioz nu te va scoate din rimul alert al momentului prezent, atunci poate că un concert de pian semnat de Ceaikovski se va dovedi panaceul mult-aşteptat: de la cele câteva grade în plus pe care ţi le-ai dori în casă până la o stare de beatitudine infinită. Nu aşa-zisul remediu contează însă de data aceasta, ci felul în care ne simţim atraşi, de cele mai multe ori, de trecut, de ceea ce nu lăsăm să dispară dintr-o teamă faţă de uitarea care nu trebuie să se producă.

Pictori pe care i-am cunoscut, volumul de cronici de artă scris de Jacques Lassaigne, redă o mică parte din marile vieţi ai unor pictori încă nemuritori. Păstrăm cu sfinţenie opere de artă, retipărim lucrări esenţiale şi nu scoatem niciun sunet în faţa celor mai mari orchestre ale lumii. Iar cât privește muţenia noastră în faţa minunilor, Hélène Grimaud a scris poate cel mai just despre ceea ce simţim când ascultăm muzică clasică în Întoarcere la Salem.

Căci despre întoarcere e vorba de data aceasta şi despre împletirea prezentului cu trecutul într-o acceptare senină. Şi nu despre Grimaud e vorba, ci despre acele semne care ni se arată, pe neaşteptate, într-o dimineaţă în care un vânzător de cărţi ne recomandă colecţia Biblioteca de artă a Editurii Meridiane: o oprire în timp ca în faţa picturilor despre care a scris criticul francez de artă, Jacques Lassaigne.

Născut la Paris în 1911, criticul a întocmit, printre numeroase alte opere de critică şi articole de specialitate, şi un album de artă dedicat pictorului Ştefan Luchian.

Astfel, prezentul se amestecă, pe de o parte, cu trecutul acelei zile în care, grăbit, ai luat doar patru din cele două turnuleţe măricele de cărţi din aceeaşi colecţie. Prezentul te mustră nemilos şi continuu azi, când, într-o ploaie care parcă şi-a greşit anotimpul, te gândeşti că nu mai ai nicio şansă să-l regăseşti pe acelaşi vânzător cu aceleaşi cărţi.

Nu „Rembrandt şi epoca sa” e titlul care îţi captează cel mai mult atenţia. Nu „De la planşetă la masa de scris” e cartea care te va face să o răsfoieşti, câteva minute mai târziu, cu înfrigurare, îmbufnat că nu ai deja timp să o citeşti fără oprire. Ci „Pictori pe care i-am cunoscut”, volumul inserat în Biblioteca de artă si tipărit în 1973 (ediţia a doua) e titlul care va fi adăugat cu atât de multă bucurie în raftul tău de biografii, jurnale şi memorii.

Kosár

Kapcsolati adatok

Fiók adatok

Hasznos lehet

Jogi információk

Copyright © Bookman SRL 2013-2021 Toate drepturile rezervate
Scroll to Top

Login to your book store account

Jacques Lassaigne - pictori pe care i-am cunoscut

7,50 RON