Francois Chamoux - civilizația greacă vol. 1-2
Értékelés
5/5

Francois Chamoux - civilizația greacă vol. 1-2

24,00 RON

Fizetési pénznem választása

Autor: Francois Chamoux
Subtitlu:
Prefața: Mihai Gramatopol
Traducere: Mihai Gramatopol
Coperta:
Editura: Meridiane
Anul: 1985
Colecția: Biblioteca de artă
ISBN:
Stare: Foarte bună
Coperta: Soft cover
Foto, grafică: alb – negru
Pagini: 374-180

Termék elérhetősége: Csak 1 maradt készleten

A vásárlás biztonsága 100%-ban garantált

0 Shares

Francois Chamoux – civilizația greacă

CUVÎNT ÎNAINTE

Cartea lui Francois Chamoux, Civilizaţia greacă în epocile arhaica şi clasică a apărut cu mai bine de două decenii înurma. De atunci a fost de mai multe ori tipărita, iar Academia Franceză a dis-tins-o cu unul din premiile sale.

Ea s-a impus ca o lucrare clasică în vastul domeniu al antichităţilor greceşti, prin aceea că, intr-o aleasă formă literară, face cu erudiţie şi inspiraţie, cu pondere şi cu avînt, cu luciditate şi căldura’,portretul unei civilizaţii, al acelei civilizaţii căreia lumea de azi îi datorează deopotrivă categoriile gîdirii şi o bună parte a configuraţiei spirituale.Acum pîţiva ani, în i981, Francois Chamoux ne-a dat şi a doua parte a bogatei fresce a lumii elene: Civilizaţia elenistica, istoria şi realizările spiritului grec de la Alexandru cel Mare pînă la căderea Egiptului, ultimul regatelenistic, în stă-pînirea Romei.

Editurii Meridiane este deci în măsură sa prezinte publicului românesc cele două lucrăriale distinsului savantfrancez, oferindu-i astfel o imagine completă asupra Greciei şi elenizării lumii antice p î na cînd acest elenism vadeveni, în totalitatea lui, parte integrantă şi integratoare a stapmirii romane.

Aşa cum Chamoux însuşi precizeazăla începutul fiecăreia din cele două că’rţi ale sale, este imposibil ca un singur om să scrie sau să fie infor-5 mat înamănunţime asupra tuturor cunoştinţelorprivitoare la Grecia miceniana, arhaica, clasică şl elenistica.

Pentru aceasta există enciclopedii, unele mai mult decîtcentenare, mereu aduse^ la zi, şi vaste biblioteci de specialitate. Cercetătorul cel mai bine intenţionat pierde însădeseori din vedere, în elanul specializării sale tot mai stricte, imaginea de ansamblu pentru precizarea căreia îşi rafinează necontenit eforturile. Este rostul unor astfel de cărţi să-i aducă aminte cărei cauze slujeşte, în ce chip şi cîtde eficient.

Publicului cultivat de oriunde, asemenea lucrări, niciodată destule, îi propun numeroase teme demeditaţie asupra comportamentului indivizilor şi grupurilor sociale.

Perioada elenistică este una dintre cele mai complexe şi hotărîtoare pentru destinul civilizaţiei umane din bazinul mediteranean şi zonele învecinate. Istoria ei fiind complicata, iar informaţia de care dispunem vastă, este fireasca şi pluralitatea punctelor de vedere, a viziunilor de ansamblu.

Lucrările traduse acum în româneşte încununează opera de o viaţă a lui Fraaţois Chamoux, născut în 1915,profesor la Facultatea de litere din Nancy (1952—1960)şi apoi la cea clin Paris, unde predă în prezent literaturagreacă, în afara unor studii şi materiale publicate, ca urmare a săpăturilor arheologice efectuate în Grecia şi Libia, în mari periodice de specialitate cum sînt Bulletin de correspondance hellenique, Revue de etitdes grecques şiRevue archeologique, Francois Chamoux este cunoscut prin două monografii, prezentate anterior ca teze dedoctorat: Cyrene sous la monarchie des Battiades, Paris, 1952, şi L’Attrige de Delpbes, lans 1955, precum şi printr-un album comentat, intitulat An grec, Paris-Lausanne, 1966.

Graţie valori scrierilor sale, Francois Chamoux a devenit de curînd membru al Institutului Franţei.Pentru lectura instructivă, atrăgătoare şi edificatoare ce i se oferă, sîntem convinşi că publicul romanesc va considera fericită iniţiativa de a adaugă o amplă sinteză de referinţă la seria celor despre marile civilizaţii aleantichităţii.

Kosár

Kapcsolati adatok

Fiók adatok

Hasznos lehet

Jogi információk

Copyright © Bookman SRL 2013-2021 Toate drepturile rezervate
Scroll to Top

Login to your book store account

Francois Chamoux - civilizația greacă vol. 1-2

24,00 RON